RECENSIES
CONSUELO, De roos en de Kleine Prins
Home
OORLOGSJUNKS
DRIE KLUITEN OP EEN HONDJE
DE ARROGANTIE VAN DE MACHT
ETEN, VUREN EN BEUKEN
DE SCHADUW VAN DE STER
DE WASSENDE REGENBOOG - Eddy Lie
RIJSTPAP, TULPEN & JIHAD
KOMRIJ'S NEDERLANDSE POËZIE van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten
HET LATIJN VAN JAPAN
EN WAT DEED MIJN EIGEN VOLK?
NONSENS- EN PLEZIERDICHTEN
LETTERLUST - Kees van Kooten en Ewald Spieker
HANDBOEK VOOR SCHRIJVERS 2003-2004
DE VOORLEZER - Bernhard Schlink
DE GESCHIEDENIS VAN HET DENKEN - André Klukhuhn
ALBERT CAMUS - Een leven tegen de leugen.
Bert Bakker FOLIO-REEKS
HANDGESCHREVEN WERELD - NEDERLANDSE LITERATUUR EN CULTUUR IN DE MIDDELEEUWEN
Beigbeder, Frédéric: EUR 14,99
SCHURKENSTAAT - William Blum
Caldicott, Helen: NIEUW NUCLEAIR GEVAAR
Duo Duo - HET OOG VAN DE STILTE
FUGA
ZWART BORD - Nico Hirt en Gérard de Selys
DE KRITISCHE REEKS van Uitgeverij LEMNISCAAT
Sartre, Jean-Paul - HET ZIJN EN HET NIET
TOM LANOYE HARD GEMAAKT
VERSVORMEN - Drs. P
VIJFDE BULLETIN - TWEEDE WERELDOORLOG
Steinz, Pieter: LEZEN etcetera - Gids voor de wereldliteratuur
ANTON CONSTANDSE - biografie en artikelen
Fransen, Peter e.a. - 11 SEPTEMBER - Waarom de kapers vrij spel kregen
MONTYN - door Dirk Ayelt Kooiman
ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY - door Paul Webster
CONSUELO, De roos en de Kleine Prins
SIEGFRIED
50 JAAR WORLD PRESS PHOTO
_______________________________________________________
 

Paul Webster: "Consuelo, de roos en De kleine prins - De biografie van Consuelo de Saint-Exupéry". Oorspronkelijke titel: "Consuelo de Saint-Exupéry, la rose du petit prince" - vertaald uit het Frans door Jaap Sietze Zuierveld, Groningen - Uitgeverij Ad. Donker, Rotterdam, 2001 - 173 blz. - ISBN 90-6100-513-2

Na de biografie van haar derde echtgenoot, de schrijver en vliegenier Antoine de Saint-Exupéry, (zie elders op deze website) was het wachten op de biografie van Consuelo een ware kwelling. Maar het was de moeite meer dan waard. Dezelfde auteur - dezelfde uitgever: wat kon er misgaan? Alles. Een biografie schrijven is immers een uiterst gewaagde onderneming. Zeker als het Consuelo de Saint-Exupéry betreft. Maar ook dit keer kunnen we spreken van een zeer geslaagde poging.

Consuelo was bepaald geen doorsnee vrouw of echtgenote. Deze Latijnse schone was even vuurspuwend als het gebergte in haar geboorteland El Salvador. Ze joeg menig man het hoofd op hol, ook tijdens haar huwelijk met Saint-Ex. De schrijver van "De Kleine Prins" bracht zij dan ook vaak tot wanhoop. Andersom gebeurde dat trouwens ook. Wat dat betreft pasten zij absoluut bij elkaar: zonder elkaar gingen ze dood van verdriet en in elkaars nabijheid maakten zij hun beider leven tot een hel. Hun kennissen- en vriendenkring was oneindig groot. Zo gingen zij om met mensen als de schrijver Leon Wérth, de schilder en beeldhouwer Max Ernst, de schrijver - en onbetwiste leider van het surrealisme - André Breton, met Antoine's uitgever Gallimard, de schrijver André Gide en de Zweeds-Amerikaanse filmactrice Greta Garbo. Geld, vond Consuelo, is om op te maken. Veelzeggend is de titel van een paragraaf in het boek: "Banketten, vernissages, soupers en cocktails". De financiële zorgen van deze lat-relatie avant la lettre stonden dan ook in schril contrast met hun vindingrijkheid om problemen op te lossen - of juist te ontkennen -, met hun creativiteit en hun talloze vriendschappen.

Tientallen jaren is Consuelo door familieleden en biografen van Saint-Ex negatief afgeschilderd of juist doodgezwegen. Simone, de zus van Antoine, noemde deze vrouw met 'een melodieus lichaam' 'een slet'. Zij werd afgedaan als de vrouw die Saint-Ex ongelukkig maakte. Aan andere aspecten werd weloverwogen voorbijgegaan. Webster toont aan dat Antoine de Saint-Exupéry tot zijn laatste fatale missie in 1944 als oorlogspiloot, zielsveel hield van zijn 'gouden veer' Consuelo. (O ironie: de Spaanse naam Consuelo betekent 'troost'.)

"'Consuelo, bedankt dat je mijn vrouw bent' schreef hij kort voor zijn dood. 'Als ik gewond ben, heb ik iemand die me verzorgt. Als ik sneuvel, heb ik iemand om op te wachten in de eeuwigheid. Als ik terugkeer, heb ik iemand om naar terug te keren.'"

De auteur bewijst onomstotelijk dat niet Antoine's moeder (zoals voordien meestal beweerd werd) maar Consuelo de roos in het sprookje over de kleine prins is. Haar Latijnse, eruptieve persoonlijkheid zorgde er voor dat haar man en zijzelf onsterfelijk werden. Na zijn dood wijdde zij zich aan schilderen en beeldhouwen. Haar grote liefde heeft zij meermalen uit weerbarstige steen bevrijd. Zij stierf op 28 mei 1979 en werd op de Parijse begraafplaats Père-Lachaise begraven.

Wie Antoine de Saint-Exupéry beter wil leren kennen dient Maria Consuelo Suncin de Saint-Exupéry, deze verboden tropische vrucht, te kennen. Het boek van Paul Webster, geïllustreerd met ruim twintig zwart-wit foto's en puttend uit vele bronnen, biedt daartoe een uitstekende gelegenheid.

© Jan Bontje 2001/2004

terug naar de homepage van al deze sites