RECENSIES
Beigbeder, Frédéric: EUR 14,99
Home
OORLOGSJUNKS
DRIE KLUITEN OP EEN HONDJE
DE ARROGANTIE VAN DE MACHT
ETEN, VUREN EN BEUKEN
DE SCHADUW VAN DE STER
DE WASSENDE REGENBOOG - Eddy Lie
RIJSTPAP, TULPEN & JIHAD
KOMRIJ'S NEDERLANDSE POËZIE van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten
HET LATIJN VAN JAPAN
EN WAT DEED MIJN EIGEN VOLK?
NONSENS- EN PLEZIERDICHTEN
LETTERLUST - Kees van Kooten en Ewald Spieker
HANDBOEK VOOR SCHRIJVERS 2003-2004
DE VOORLEZER - Bernhard Schlink
DE GESCHIEDENIS VAN HET DENKEN - André Klukhuhn
ALBERT CAMUS - Een leven tegen de leugen.
Bert Bakker FOLIO-REEKS
HANDGESCHREVEN WERELD - NEDERLANDSE LITERATUUR EN CULTUUR IN DE MIDDELEEUWEN
Beigbeder, Frédéric: EUR 14,99
SCHURKENSTAAT - William Blum
Caldicott, Helen: NIEUW NUCLEAIR GEVAAR
Duo Duo - HET OOG VAN DE STILTE
FUGA
ZWART BORD - Nico Hirt en Gérard de Selys
DE KRITISCHE REEKS van Uitgeverij LEMNISCAAT
Sartre, Jean-Paul - HET ZIJN EN HET NIET
TOM LANOYE HARD GEMAAKT
VERSVORMEN - Drs. P
VIJFDE BULLETIN - TWEEDE WERELDOORLOG
Steinz, Pieter: LEZEN etcetera - Gids voor de wereldliteratuur
ANTON CONSTANDSE - biografie en artikelen
Fransen, Peter e.a. - 11 SEPTEMBER - Waarom de kapers vrij spel kregen
MONTYN - door Dirk Ayelt Kooiman
ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY - door Paul Webster
CONSUELO, De roos en de Kleine Prins
SIEGFRIED
50 JAAR WORLD PRESS PHOTO
 
Wat u van reclame moet weten...
___________________________________________________________________
 
 

 

Frédéric Beigbeder "EUR 24,99" (gebonden editie); "EUR 14,99" (paperback); "EUR 6,99" (pocket) - oorspronkelijke titel: "99 francs" - vertaald uit het Frans door Hans van Cuijlenborg - Uitgeverij De Geus, Breda, 2001- 286 blz. (de paperback) - ISBN resp. 90 445 00120; 90 445 00864 en 90 445 0087 2

Eén boek, drie titels. Titels die de prijs van het betreffende boek aangeven. Naar mijn weten is dit niet eerder gebeurd. Het is een openhartige en nuchtere verwijzing naar de berekenende samenleving waarin alles draait om geld - en naar de manier waarop de schrijver die samenleving meedogenloos hekelt.

"Vroeger, als mensen gemarteld werden, zeiden ze jij gaat wel praten, nu zeggen ze jij gaat wel willen. De pijn is erger, want dringt dieper door." De hoofdpersoon, Octaaf, is een jonge en succesvolle reclamegod die in opstand komt tegen de waanzin van het reclamefascisme. In plaats van ontslag te krijgen krijgt hij promotie! Er is geen ontkomen aan. Of toch?

De schrijver heeft zelf tien jaar gewerkt voor toonaangevende internationale reclamebureaus. Nog voor zijn boek uitkwam werd hij wél ontslagen

Zoals gezegd is de kritiek van Beigbeder niet mals. Het reclamedom is "een onmenselijke sekte die zwangere vrouwen in roestige robots verandert." Het moet "mensen die er de middelen niet toe hebben lust geven iets nieuws te kopen wat ze tien minuten daarvoor niet nodig hadden." De reclamemaker "haat u, vergeet dat niet. Voor hem bent u slechts vee dat gevoerd moet worden, honden van Pavlov, alles wat hem interesseert is uw geld in de zakken van zijn aandeelhouders. (...) En opdat de Heerlijke Materialistische Wereld kan draaien." "In mijn beroep wenst niemand u geluk toe, want gelukkige mensen consumeren niet." Beigbeder ontvouwt een meeslepende roman die de hoofdpersoon in een waanzinnige draaikolk meesleurt naar de ondergang. Het boek is niet altijd even "geloofwaardig"; sommige hoofdstukken lijden bovendien aan onnodig "stoer" taalgebruik. Maar over het algemeen is het een overtuigend en fascinerend verhaal dat het mechanisme van de gelddictatuur meedogenloos blootlegt. Het is rijkelijk gelardeerd met even venijnige als ontnuchterende statements: "Het persoonlijk fortuin van Bill Gates is even groot als het BNP van Portugal. Dat van Claudia Schiffer wordt geschat op meer dan 65 miljoen gulden (29,5 miljoen euro; JB). 250 miljoen kinderen in de wereld werken voor een paar cent per uur." Na lezing van deze "keiharde afrekening met de reclamewereld" (omslagtekst) kun je niet meer zeggen dat je het niet wist. Het boek is nog steeds actueel - nee, actueler dan ooit, in deze periode van neoliberale globalisering. Een absolute aanrader.

© Jan Bontje 2001/2003