Make your own free website on Tripod.com
COLUMNS & CURSIEFJES
LEVE DE POňZIE
Home
In vredesnaam
Aso
Prometheus bevrijd
NEE
ELFBOEKENTOCHT
KAPPEN MET KAPPEN!
DE DOLLAR
LEEGTE
ALLOCHTOON
CHRISTENEN MET VISIE
BLOED EN BODEM
DE VONK
EEN MACHTIG WAPEN
HOMO UNIUS LIBRI
BESTWETERS
EQUUS PUBLICUS
BEULEN
LA MORTE NON CONTA
AANDEEL
HUTSPOT
LEVE DE POňZIE
MENSEN STRALEN OVERAL
UNICITEIT
HET LAND AAN ORANJE
E PLURIBUS UNUM
ESPERANTO
HOOP
MIDNIGHT SPECIAL

PoŽzie is 'in'. Wat een rotwoord, in, dat mag ik niet gebruiken. Het woord 'in' verklaar ik hierbij 'uit'. In, uit - what's in a word - maar ondertussen gaat de poŽzie door. Nog nooit schreven zoveel mensen poŽzie, lazen zoveel mensen poŽzie, luisterden zoveel mensen naar poŽzie. Dat kan geen toeval zijn. De stille kracht die hier werkzaam is, is de toenemende behoefte de leegte van het bestaan te vullen. De zinloosheid van de consumptieneurose te boven te komen. Het kinderlijke in de mens, het speelse, de homo ludens kortom, werden lange tijd verdrongen. Doodverklaard. Doodgezwegen. In sommige landen doodgeslagen of doodgeschoten.

Tot het 'fout' ging en de spelende mens zijn hoofd om de hoek van de kamer stak. En in de hoofden en harten van mensen een plekje kreeg. Hij is er sindsdien niet meer weg te slaan.

PoŽzie is de verwoording van de verwording. PoŽzie is de verbeelding van de onmacht. PoŽzie is de macht van de verbeelding. PoŽzie is de verbeelding aan de macht. PoŽzie is het bloed dat kruipt waar het niet gaan kan. PoŽzie is het wereldwijde web van liefde, dromen, schrijven, hopen. De poŽzie leeft. PoŽzie is leven. PoŽzie is het leven. Het leven is poŽzie. Leve het leven. Leve de poŽzie.

© Jan Bontje 2003

(Eerder geplaatst in de electronische OpSpraak Nieuwsbrief, nummer 80, week 4, 25 januari 2003)