Make your own free website on Tripod.com
COLUMNS & CURSIEFJES
HET LAND AAN ORANJE
Home
In vredesnaam
Aso
Prometheus bevrijd
NEE
ELFBOEKENTOCHT
KAPPEN MET KAPPEN!
DE DOLLAR
LEEGTE
ALLOCHTOON
CHRISTENEN MET VISIE
BLOED EN BODEM
DE VONK
EEN MACHTIG WAPEN
HOMO UNIUS LIBRI
BESTWETERS
EQUUS PUBLICUS
BEULEN
LA MORTE NON CONTA
AANDEEL
HUTSPOT
LEVE DE POZIE
MENSEN STRALEN OVERAL
UNICITEIT
HET LAND AAN ORANJE
E PLURIBUS UNUM
ESPERANTO
HOOP
MIDNIGHT SPECIAL

Je erft van alles van je ouders: die vreselijke kleurschikking van je haar, karaktertrekken (natuurlijk alleen de leuke), meestal niet die auto maar wel de schulden... Maar de geschiktheid om te regeren?

Het is achterlijk dat je koning(in) wordt omdat je vader (als hij dat tenminste is) toevallig legaal toegang had tot jouw, in meer dan n opzicht, royale moederschoot. Het koningschap is misschien een koddig onderwerp voor sprookjes en kinderevenementen, stof voor obscene roddelbladen en een snottrekker voor theetantes, maar absoluut (en relatief) niet geschikt voor een volwassen democratie. Als je dan ook nog bedankt dat het koningschap in ons land in 1810 door Napoleon uit het niets tevoorschijn werd getoverd en na de Restauratie werd opgedragen aan afstammelingen van de broer van de zogenaamde stichter van de Oranjedynastie, dan zakt je pantalon toch op je halvezolen!? Niks gerfd dus, gewoon een idiote hobby van regerende blaaskaken, een Oranje-etiket erop en verder net doen of je neus bloedt.

Er is ook nog een pragmatische en praktische kant. Als leden van het koningshuis ongestraft capriolen mogen uithalen en uitspraken mogen doen waarvoor een minister allang zijn biezen had moeten pakken, wordt het zonneklaar dat dit instituut bijgezet moet worden in het rariteitenkabinet van de geschiedenis. Toegepast op ons kikkerprinsendelta'tje: een democratisch land heeft het land aan Oranje.

Jan Bontje 2002

(Eerder geplaatst in de OpSpraak NieuwsBrief, nummer 59, week 25, 22 juni 2002)