Make your own free website on Tripod.com
COLUMNS & CURSIEFJES
EQUUS PUBLICUS
Home
In vredesnaam
Aso
Prometheus bevrijd
NEE
ELFBOEKENTOCHT
KAPPEN MET KAPPEN!
DE DOLLAR
LEEGTE
ALLOCHTOON
CHRISTENEN MET VISIE
BLOED EN BODEM
DE VONK
EEN MACHTIG WAPEN
HOMO UNIUS LIBRI
BESTWETERS
EQUUS PUBLICUS
BEULEN
LA MORTE NON CONTA
AANDEEL
HUTSPOT
LEVE DE POËZIE
MENSEN STRALEN OVERAL
UNICITEIT
HET LAND AAN ORANJE
E PLURIBUS UNUM
ESPERANTO
HOOP
MIDNIGHT SPECIAL

Equus publicus is Latijn voor publiek paard. In het oude Rome was het equus publicus het paard van machtige ridders. De staat betaalde - lees: het volk betaalde het gelag.

Tegenwoordig is de uitdrukking equus publicus ook de milde spotnaam voor iemand die zich inzet voor het algemeen nut. Zeg maar het beste paard van stal. Een heel sociaal dier dus dat, in tegenstelling tot veel soortgenoten, niet uitsluitend en alleen aan de eigen haver denkt. Ik bedoel de vrijwilligers. Vaak idealisten en altijd harde werkers. Over het algemeen doen ze hun werk in stilte. Zachtjes gaan hun paardevoetjes Bruin kan het door hen nog nét trekken

De overheid - rijk en gemeenten - dreigen veel vrijwilligerswerk door bezuinigingen weg te saneren. Smoezen genoeg uiteraard om dat te ontkennen. Termen als reorganisatie, flexibeler werken en marktwerking vallen als herfstbladeren in de tuin. Het resultaat is hetzelfde: inkrimping van het vrijwilligerswerk. Dat is bijna een maatschappelijke misdaad te noemen. Asociale politiek, typerend voor de gure, onfrisse wind die de laatste jaren en vooral maanden door ons land waait. Ik breek graag een lans voor onze vrijwilligers, want zij zijn de ridders en redders van het equus publicus. Zonder hen zou veel noodzakelijk en nuttig werk eenvoudig niet gedaan worden.

© Jan Bontje 2002

(Eerder geplaatst in Weekblad Spijkenisse 26 november 2002)